Pawłowicki pałac we Wrocławiu, który kryje w sobie wiele historii, skrywa teraz plany na nową innowację. Jedna z jego dawnych stajni ma zostać przekształcona w lokal gastronomiczny. Mimo że dokładna data uruchomienia tego miejsca jest jeszcze nieznana, już teraz wiadomo, że będzie to miejsce szczególne, promujące produkty charakterystyczne dla tego regionu. Prace nad tym projektem są w toku, jak informuje przedstawicielka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Inwestycja ta znajduje się pod patronatem spółki uniwersyteckiej „U Przyrodników Prosta Spółka Akcyjna”. Obecnie prace są na etapie projektowania, ale już teraz możemy być pewni, że powstające miejsce będzie szczególnie przyjazne dla miłośników lokalnej kuchni. Plany zakładają, że goście będą mogli skosztować produktów regionalnych, które będą promowane w lokalu. To możliwe dzięki bliskiemu sąsiedztwu z uczelnianym Centrum Produktu Regionalnego, gdzie mieści się m.in. serownia, browar i winiarnia – mówi Małgorzata Moczulska, rzecznik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Pałac, w którym będzie mieścił się nowy lokal gastronomiczny, zlokalizowany jest na północ od Wrocławia, między Pawłowicami i Zakrzowem. Dojazd do niego jest możliwy zarówno od strony ulicy Okulickiego, jak i z Autostradowej Obwodnicy Wrocławia, pierwszym zjazdem z Łącznika Długołęka.