Dużo się obecnie mówi o otyłości wśród dzieci i o cukrzycy. Fakt, iż cukier znajduje się w słodyczach, napojach gazowanych i owocach jest jasny i niezaprzeczalny. Problem polega na tym, że cukier dodawany jest również do produktów, które nie są nawet słodkie. Wszystko po to, by poprawić ich smak. Co to oznacza? Że spożywamy cukier nawet wtedy, gdy rezygnujemy ze słodyczy.
Dania gotowe, napoje i półprodukty mogą zawierać mnóstwo cukru!
Woda smakowa, keczup, gotowe danie do podgrzania, płatki śniadaniowe, musli, czy jogurt light — to tylko przykłady produktów, które zawierają cukier w rozmaitych ilościach. Dzięki temu smakują one lepiej i zachęcają nas do większego spożycia, a tym samym częstszego kupowania.
Cukier jest jak narkotyk, co wiedzą wszystkie osoby uwielbiające słodycze. Kiedy już zacznie się jeść słodycze, trudno z tym skończyć. Z kolei po kilku tygodniach zdrowej diety ochota na słodycze zupełnie mija. To ciekawa zależność. I oczywiście ta odrobina cukru w keczupie nam nie zaszkodzi, ale jeśli nasze posiłki składają się głównie z cukrowanych produktów, to szybko zauważymy negatywne skutki. Nie zawsze będzie to cukrzyca, ale często złe samopoczucie, brzydka cera, problemy z wypróżnianiem, czy otyłość.
Cukrowe pieczywo
Cukier jest niestety dodawany także do pieczywa, tak samo chleba, jak i bułek. Wszystko po to, by poprawić ich smak. Są to oczywiście niewielkie ilości, ale w przypadku, gdy pieczywo jemy codziennie, zauważalne dla naszego organizmu.
Oczywiście nie można dać się zwariować, od niewielkich ilości cukru jeszcze nikt nie zapadł na cukrzycę. Chodzi o to, by zdawać sobie sprawę z faktu, że cukier jest praktycznie wszędzie, dlatego tak ważne jest, by ograniczać spożywane ilości produktów zanieczyszczonych cukrem. Warto zaprzyjaźnić się z własną kuchnią i w miarę możliwości samodzielnie przygotowywać sobie posiłki z surowych, nieprzetworzonych produktów.